آپاندیس
rezakarami2018-12-27T19:19:57+03:30
علائم،درد و عمل جراحی آپاندیس و عوارض بعد ازعمل

آپاندیس یک برآمدگی لولهای شکل کوچک است که به روده بزرگ متصل میباشد. هنگامی که آپاندیس ملتهب و متورم میشود، باکتریها میتوانند به سرعت در داخل آن تکثیر کرده و باعث تشکیل چرک و ایجاد درد در اطراف ناف و متمایل به سمت راست شکم شوند. به این عارضه اصطلاحاً آپاندیسیت گفته میشود.
به عمل جراحی برداشتن آپاندیسی که دچار التهاب شده است، آپاندکتومی یا عمل جراحی آپاندیس گفته میشود. آپاندکتومی یک عمل جراحی اورژانسی و کاملاً رایج است که برای درمان آپاندیسیت یا بیماری التهاب آپاندیس انجام میگیرد.
عارضه آپاندیس
آپاندیس به خاطر دلایل ناشناختهای، غالباً دچار التهاب و عفونت میشود و این التهاب میتواند باعث پاره شدن آپاندیس شود.
تومورهای آپاندیس: تومورهای سرطانی آپاندیس مواد شیمیایی خاصی از خود ترشح میکنند که باعث سرخ شدن پوست، خس خس کردن سینه و اسهال میشود. تورمورهایی که منشأ آنها بافت پوششی (اپیتلیوم) باشد به صورت زائدههایی در داخل آپاندیس رشد میکنند و میتوانند از نوع خوشخیم و یا از نوع سرطانی باشند. به طور کلی تومور آپاندیس خیلی نادر است.
علائم التهاب آپاندیس

-
درد شکم که به طور ناگهانی در نزدیکی ناف اتفاق میافتد و به طرف پایین و سمت راست شکم کشیده میشود.
-
ورم شکم
-
سفتی و گرفتگی عضلات شکم
-
یبوست یا اسهال
-
حالت تهوع
-
استفراغ
-
کم اشتهایی
-
تب خفیف
با وجود آنکه درد ناشی از التهاب آپاندیس معمولاً در قسمت پایین و راست شکم اتفاق میافتد، اما زنان باردار ممکن است این درد را کمی بالاتر در سمت راست شکم خود احساس کنند. زیرا در طول دوران بارداری، آپاندیس بالاتر از جایگاه معمول خود قرار میگیرد.
التهاب آپاندیس چگونه درمان میشود؟
سادهترین و سریعترین راه برای درمان التهاب آپاندیس، برداشتن آن (جراحی آپاندکتومی) است که اغلب افراد بعد از عمل جراحی آپاندیس بدون هیچ گونه عوارض جانیی بهبود پیدا می کنند اما در صورتی که التهاب آپاندیس فوراً و به طور مؤثری درمان نشود، ممکن است آپاندیس پاره شود و باکتریها و مواد عفونی داخل آن در داخل حفره شکمی پخش شود. پخش شدن عفونت آپاندیس میتواند منجر به بروز عفونت بسیار شدیدی به نام پریتونیت شود. علاوه بر آن، در صورتی که آپاندیس شما پاره شود، احتمال بروز آبسه نیز وجود خواهد داشت. پریتونیت و آبسه، هر دو عوارض مرگآوری هستند که باید بلافاصله مورد عمل جراحی قرار بگیرند.
هنگامی که عفونت آپاندیس باعث التهاب و متورم شدن آن میشود، اغلب آپاندیس از طریق جراحی آپاندکتومی برداشته میشود. عفونت آپاندیس هنگامی اتفاق میافتد که دهانه آن توسط باکتریها یا ذرات مدفوع بسته میشود. بسته شدن دهانه آپاندیس موجب ورم و التهاب آن میشود.
چگونه باید برای جراحی آپاندکتومی آماده شوم؟
شما حداقل از هشت ساعت قبل از عمل جراحی آپاندیس باید از خوردن و آشامیدن خودداری کنید. علاوه بر آن در صورتی که هر نوع داروی تجویزی یا بدون نسخه مصرف میکنید، حتماً باید به پزشک خود اطلاع بدهید. همچنین تمامی موارد زیر را باید به پزشک اطلاع دهید:
-
اگر باردار هستید یا فکر میکنید که باردارید.
-
اگر نسبت به لاتکس یا داروی خاص دیگری از جمله داروهای بیهوشی، حساسیت دارید.
-
اگر سابقه ابتلا به بیماریهای خونریزی را دارید.
در صورتی که التهاب آپاندیس به اندازه کافی زود تشخیص داده شود، ممکن است پزشک آزمایش خود یا آزمایشهای عکسبرداری برای شما تجویز کند.
قبل از شروع عمل آپاندکتومی، یک سوزن تزریق وریدی (IV) به رگ شما متصل میشود که از آن برای تزریق مایعات و داروها استفاده خواهد شد. عمل جراحی آپاندیس به احتمال زیاد تحت شرایط بیهوشی عمومی انجام میشود و بیمار در طول مدت عمل به طور کامل خواب خواهد بود. البته در بعضی از موارد به جای بیهوشی عمومی از بیحسی موضعی استفاده میشود.
عمل جراحی آپاندیس چگونه انجام میشود؟
برای عمل جراحی آپاندیس دو روش مختلف شامل جراحی باز و جراحی لاپاراسکوپی وجود دارد. روشی که پزشک جراح شما برای انجام این عمل انتخاب میکند به عوامل مختلفی از جمله شدت التهاب آپاندیس، شرح حال و سوابق پزشکی شما بستگی خواهد داشت.
آپاندکتومی باز

در جریان عمل جراحی باز آپاندیس، پزشک جراح یک بریدگی در پایین و سمت راست شکم شما ایجاد میکند. سپس آپاندیس شما را از محل همین بریدگی برمیدارد و جای زخم آن را با بخیه میبندد. در صورتی که آپاندیس شما پاره شده باشد، پزشک از طریق جراحی باز میتواند مواد عفونی پخش شده در حفره شکمی را نیز تمیز کند.
پزشک شما روش جراحی باز را در صورتی انتخاب میکند که آپاندیس شما پاره شده و عفونت آن به سایر اندامها نیز گسترش پیدا کرده باشد. همچنین جراحی باز برای بیمارانی که در گذ
شته سابقه انجام جراحی شکم داشتهاند، گزینه بهتری است.
آپاندکتومی لاپاراسکوپی
در جریان جراحی آپاندیس به روش لاپاراسکوپی، پزشک جراح از طریق یک بریدگی کوچک که بر روی شکم میزند، به آپاندیس دسترسی پیدا میکند. در این روش، ابتدا یک ابزار لولهای شکل کوچک به نام کانولا از طریق آن بریدگی در داخل حفره شکمی فرو برده میشود و گاز دیاکسید کربن از طریق آن در حفره شکمی دمیده میشود. این گاز به جراح امکان میدهد که شکل آپاندیس شما را با وضوح بیشتری ببیند.
بعد از آنکه حفره شکمی با گاز دیاکسید کربن باد شد، ابزاری به نام لاپاراسکوپ از طریق بریدگی ایجاد شده بر روی شکم به داحل حفره شکمی برده میشود. لاپاراسکوپ یک لوله بلند و نازک است که یک لامپ قوی و یک دوربین با کیفیت تصویر بالا در نوک آن تعبیه شده است. تصاویر دوربین لاپاراسکوپ بر روی یک صفحه به نمایش درمیآید و جراح میتواند از طریق آن داخل حفره شکمی شما را ببیند و ابزارهای جراحی را هدایت کند. وقتی که جراح آپاندیس را پیدا کرد، آن را با بخیه قطع میکند و بیرون میکشد. در نهایت، بریدگی کوچک روی شکم با بخیه بسته و پانسمان میشود.
جراحی لاپاراسکوپی معمولاً برای افراد مسن و بیمارانی که اضافه وزن دارند، به عنوان بهترین گزینه برای عمل آپاندکتومی شناخته میشود. خطرات و عوارض جانبی ناشی از لاپاراسکوپی خیلی کمتر از جراحی باز و دوره بهبودی بعد از آن هم خیلی کوتاهتر است.
بعد از عمل جراحی آپاندیس چه اتفاقی میافتد؟
بعد از آنکه عمل جراحی آپاندیس پایان یافت، شما به مدت چند ساعت تحت نظر خواهید بود و بعد از آن از بیمارستان مرخص خواهید شد. در این مدت، علائم حیاتی شما از قبیل تنفس و ضربان قلب، به صورت مستمر تحت نظر خواهد بود.
در بعضی از موارد ممکن است لازم باشد که بیمار شب بعد از عمل را هم در بیمارستان بماند. اما در صورتی که التهاب آپاندیس شدید نباشد، بیمار میتواند در همان روز جراحی از بیمارستان مرخص شود.
در طی چند روز بعد از عمل جراحی آپاندیس، ممکن است شما در محل بریدگیهایی که در زمان عمل بر روی شکم شما زده شده است، درد خفیفی را احساس کنید. هر گونه درد و ناراحتی احتمالی، بعد از یکی دو روز برطرف خواهد شد. ممکن است پزشک شما داروی مسکن نیز برای تسکین دردتان تجویز کند. همچنین ممکن است داروهای آنتیبیوتیک به منظور جلوگیری از بروز عفونت بعد از جراحی برای شما تجویز نماید. دقت کنید که بعد از عمل جراحی آپاندیس باید به دقت مراقب نشانههای عفونت احتمالی که شامل موارد زیر است، باشید:
-
قرمزی و ورم در اطراف بریدگی روی شکم
-
تب بالاتر از ۳/۳۸ درجه سانتیگراد
-
احساس سرما
-
استفراغ
-
کماشتهایی
-
دل پیچه
-
اسهال یا یبوست که بیش از دو روز طول بکشد.
اگرچه خطر بروز عفونت بعد از عمل جراحی آپاندیس به مقدار کمی وجود دارد، اما اغلب افرادی که این عمل را انجام میدهند بدون هیچ گونه ناراحتی یا عوارض جانبی مهمی، بهبود پیدا میکنند. بهبودی کامل بیمار ممکن است حدود ۴ تا ۶ هفته طول بکشد. در طول این مدت، احتمالاً پزشک به شما توصیه میکند که فعالیتهای فیزیکی خود را محدود کنید تا بدنتان بتواند زودتر خوب شود. معمولاً لازم است دو تا سه هفته بعد از جراحی آپاندیس هم یک بار دیگر به پزشک مراجعه کنید.
خطرات و عوارض جانبی ناشی از جراحی آپاندیس چیست؟
جراحی آپاندیس یک عمل جراحی کاملاً رایج و ساده است. با این حال، بعضی از خطرات نادر که ممکن است آن عمل جراحی به همراه داشته باشد عبارت است از:
-
خونریزی
-
عفونت
-
آسیبدیدگی اندامهای نزدیک به آپاندیس
-
انسداد روده بزرگ